Oglaševanje

Sanjski kolač: karamelno-kokosova poslastica, ki navduši vsakogar

author
N1
20. maj 2025. 05:01
karamelno-kokosov biskvit
PROFIMEDIA

Sanjski kolač se bo zelo verjetno pogosto znašel na vašem jedilniku, še posebej ob tistih dneh, ko iščete nekaj toplega, sladkega in preprostega.

Oglaševanje

Če bi Danci lahko izbrali kolač, ki naj predstavlja njihovo otroštvo, nedeljske popoldneve in tiste trenutke, ko si enostavno želijo nekaj tolažilnega, bi to nedvomno bil Drømmekage – kar v prevodu pomeni sanjski kolač.

Gre za mehak, sočen kolač z bogatim kokosovim karamelnim prelivom, ki v hipu napolni kuhinjo z mamljivo aromo topline in nostalgije. Najraje ga postrežejo s skodelico kave ali čaja.

Oglaševanje

Drømmekage je primer tiste vrste peciva, ki navduši s svojo preprostostjo. Gre za rahel biskvit, ki ga krasi le nekaj osnovnih sestavin – moka, sladkor, jajca, mleko in maslo –, a zaradi posebnega preliva iz karamele in kokosa dobi bogat, skoraj razkošen značaj.

Pecivo lahko pripravite v okroglem modelu s snemljivim robom, če ga želite postreči v kockah, kot to pogosto počnejo Danci, pa se raje odločite za pekač pravokotne ali kvadratne oblike. Tako boste kolač lažje narezali in postregli, priporoča portal Punkufer.hr, ki je objavil recept za to poslastico.

Preden zlijete maso v pekač, obložite notranjost s papirjem za peko. Ko pride čas za preliv, bodite pozorni: karamela zna biti zelo vroča, zato bodite pri nanašanju previdni.

Oglaševanje

Sestavine

Za biskvit

  • 250 g gladke moke
  • 150 g sladkorja
  • 50 g masla, stopljenega
  • 3 srednje velika jajca
  • 200 ml + 2 žlici mleka
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička vaniljevega sladkorja

Za preliv

Oglaševanje

  • 125 g masla
  • 5 žlic mleka
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 75 g naribanega (suhega) kokosa

Postopek

Pečico segrejte na 180 °C. Pekač obložite s papirjem za peko.

V eni skledi presejte moko, pecilni prašek in vaniljev sladkor. V drugi stepite jajca s sladkorjem, da dobite penasto in kremasto zmes. Dodajte stopljeno maslo in mleko, nato pa še suhe sestavine. Premešajte do gladke zmesi in vlijte v pekač.

Oglaševanje

Pekač rahlo potresite, da odstranite zračne mehurčke, in pecite približno 30 minut oz. dokler površina ni zlato rjava.

Približno 10 minut, preden je biskvit pečen, začnite pripravljati nadev. V ponvici stopite maslo. Dodajte mleko in rjavi sladkor, kuhajte in mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Dodajte kokos, dobro premešajte in odstavite.

Ko je biskvit pečen, ga prelijte s toplim kokosovim prelivom. Z lopatko ga enakomerno razporedite in kolač vrnite v pečico za dodatnih 15 minut.

Oglaševanje

Preden postrežete, pustite, da se kolač nekoliko ohladi, da se preliv strdi. Nato ga narežite na kocke in uživajte.

Drømmekage je tisti kolač, ki vas preseneti – z minimalnim trudom in običajnimi sestavinami dosežete sladico, ki očara. Mehka notranjost in hrustljav kokosov preliv ustvarjata popolno ravnovesje, zaradi katerega ta danska klasika upravičeno nosi ime "sanjski kolač".

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih